Het vakantiegevoel vasthouden op je werk

Hoe je meer in presence kunt zijn

Je kent het wel: je komt terug van vakantie met een hoofd vol rust en een hart vol ruimte. Tijdens die dagen zonder deadlines en prestatiedruk voelde je je echt verbonden met jezelf - je was in presence. Maar waarom hebben we een vakantie nodig om dit te ervaren? Waarom stappen we op het werk zo vaak uit die staat van aanwezigheid in onszelf?

Manier van leven

Stel je eens voor dat dat vakantiegevoel niet alleen een tijdelijke ontsnapping is, maar een duurzame manier van leven en werken. Een manier waarbij je, ondanks alle drukte en verantwoordelijkheden, toch in verbinding blijft met jezelf. Dat is waar presence over gaat.

Je inspireert je team niet alleen door wat je doet, maar vooral door wie je bent.

Leiderschap en presence

Leiderschap draait niet alleen om resultaten behalen, maar ook om hoe je die resultaten behaald. Wanneer je in presence bent, maak je beslissingen vanuit rust en kracht. Je inspireert je team niet alleen door wat je doet, maar vooral door wie je bent.

Tips voor meer presence op je werk

Naast onze leiderschapstrainingen, waar presence centraal staat, geven we je graag alvast een paar praktische handvatten om gedurende de dag in presence terug te komen – en dat vakantiegevoel vast te houden.

  • Las korte adempauzes in
    Neem regelmatig een paar minuten om bewust diep adem te halen. Dit kalmeert je zenuwstelsel en brengt je aandacht terug naar het hier-en-nu.
  • Doe micro-meditaties
    Zet af en toe een timer van 1-2 minuten en richt je aandacht bewust naar binnen. Observeer je gedachten zonder oordeel. Dit helpt om afstand te nemen van stress en weer in verbinding te komen met jezelf.
  • Beweeg mindful
    Zelfs als het maar naar de koffiemachine is, beweeg bewust en voel je lichaam. Dit helpt om uit je hoofd te komen en meer in je lichaam te zijn.
  • Focus op één ding tegelijk
    Concentreer je op één taak en geef die je volle aandacht. Dit verbetert je focus en zorgt voor meer voldoening.
  • Stel grenzen
    Wees je bewust van je grenzen en durf ‘nee’ te zeggen. Dit voorkomt dat je overweldigd raakt en helpt je om je energie te bewaren voor wat echt belangrijk is.

Met deze eenvoudige oefeningen kun je jezelf gedurende de dag steeds weer terugbrengen naar presence, ongeacht de drukte of uitdagingen die je tegenkomt. Uiteindelijk gaat leiderschap niet alleen over wat je bereikt, maar vooral over hoe je aanwezig bent.

Wil je je presence en impact als professional vergroten? Ontdek dan hoe natuurlijk leiderschap je kan helpen om elke dag vanuit rust en kracht te leiden.